dilluns, 8 d’agost del 2011

Les algues marines


ALGUES


Cal mirar molts segles enrere per trobar les primeres cultures que van incorporar les algues marines a la seva dieta després de descobrir-les com una font d’aliment apreciable. Fa temps que formen part de la gastronomia europea, i a Àustria i Alemanya fins i tot es barreja un 3% d’aquest producte dissecat amb la farina amb la que fan el pa. Al nostre país, fa uns vint anys que es va començar a fer-ne cas, essent Galícia la capdavantera de la seva explotació comercial, on hi cultiven algunes algues japoneses i també ens ofereixen les varietats autòctones del Cantàbric i l’Atlàntic com ara l'espagueti de mar o la musgo d’Irlanda.

USOS HABITUALS NO ALIMENTARIS

Les algues s’han fet servir com a fertilitzant natural durant molt anys, tot i que són molt valorades, sobretot, en medicina, camp en el que s'utilitzen en tractaments contra el càncer, per curar la grip, els cucs intestinals, l’artritis o la tuberculosis. Dins de la indústria farmacèutica, s’utilitza un dels seus components per la fabricació de benes per persones que han patit cremades o que tenen ferides greus a la pell.

PROPIETATS DIETÈTIQUES

En l’àmbit de l’alimentació humana les algues són un aliment d’alt valor nutritiu que proporcionen una bona quantitat de minerals i vitamines. Entre les aportacions beneficioses a la salut tenim la regulació del funcionament de la glàndula tiroides, la formació d’hemoglobina a la sang i el rendiment muscular i nerviós.
A més, són molt riques en vitamines i provitamines, fins i tot té tanta vitamina A com la col i tanta vitamina C com la taronja!

Són molt útils en tota classe d'anèmies, protegeixen contra els paràsits intestinals, són diürètiques, s'aconsellen en el tractament de la gastritis, l'úlcera gàstrica i el restrenyiment i té un efecte descontamminant de la radioactivitat. S'aconsella en els reumatismes, l'arteriosclerosi i en els problemes circulatoris. Prevé el càncer i l'envelliment i redueix del colesterol.

També són molt útils per tractar problemes d'obesitat i moderar la gana a causa del iode que posseeix, la qual cosa activa el metabolisme i la crema de calories. Per contra, i precisament per aquest alt contingut en iode no se’n recomana el consum a les persones que pateixen hipertiroïdisme, a les que són molt primes i nervioses, i les que tenen tendència a la hipertensió.

DIFERENTS TIPUS D'ALGUES

D'algues n’existeixen de diverses classes, formes, gustos, textures i colors, nosaltres enumerarem tot seguit les que gaudeixen de més renom en el camp culinari: enciam de mar, kombu, wakame, nori, espagueti de mar, i molsa d'Irlanda, a més, també cal destacar l’agar agar -barreja composta de diferents algues gelatinoses- que té moltes aplicacions en cuina.

Per als que encara no heu tastat mai les algues, us descrivim els gustos que destaquen en cadascuna d’elles. Entre les suaus tenim l'enciam de mar, molt fina de paladar. Destaquen també, el subtil però ferm gust marí de la
kombu, la frescor de la wakame i la textura cruixent i de gust torrat de la nori. Dintre de les que tenen un gust més intens a mar, tenim l’espagueti de mar amb un sabor que recorda la cloïssa, la escopinya i fins i tot la sèpia.

L’
agar agar és neutra de gust, presenta propietats espessants i per aquesta raó la trobem com a substància natural en productes alimentaris industrialitzats com confitures, dolços, gelees, batuts, púdings o gelats.


Tot seguit us deixem un video on podreu veure un reportarge de Televisión Española sobre les algues marines i l'empresa Porto Muiños.








Informació extreta del blog Gust per la cuina (http://www.gustperlacuina.com/)


 Si cuines a casa, compra des de casa.

  El meu rebost on-line.  © 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada