divendres, 23 de març del 2012

L'oli d'oliva

L'olid'oliva verge extra és el suc de l'oliva, obtingut de fruits sans i en la seva maduresa idònia, en condicions d'especial cuidat perquè no s'alterin les seves característiques. La "virginitat" d'un oli es deu al fet que en la seva elaboració no té contacte en cap moment amb productes químics o dissolvents orgànics. Presenta tots els components minoritaris d'interès nutricional a més d'una extraordinària composició en àcids grassos i ofereix una gran varietats de matisos sensorials, que ho fan únic entre tots els olis i idoni tant per al consum en cru com en altres utilitzacions culinàries.


L'oli d'oliva és un dels productes més importants de la dieta mediterrània. La història del cultiu de l'olivera té aproximadament 6000 anys, va començar a Àsia i ràpidament es va estendre per tot el continent europeu. Serien els fenicis els que portarien l'oli d'oliva a Espanya. Més tard els cartaginesos i romans intensificarien la seva producció i consum en tota la península. Temps després els àrabs millorarien els mètodes de producció i acabarien d'estendre el cultiu de l'olivera per tota la península ibèrica. Avui dia el cultiu de l'olivera es realitza a tot el món encara que segueix sent la conca del mediterrani el líder indiscutible en producció i consum.


La quantitat d'antioxidants naturals que posseeix l'oli d'oliva el converteix en un mitjà adequat per ser emprat en la conservació d'alguns aliments. Alguns exemples es poden trobar en la tonyina en llauna, els formatges (un exemple espanyol és el formatge manxec (formatge d'oli), alguns productes del porc com els seus embotits en les denominades orses de fang, etc. 






  El meu rebost on-line.  © 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada