dimecres, 13 de juliol del 2011

El món del tomàquet

El tomàquet ha recorregut un llarg camí des de les antigues civilitzacions asteques fins a convertir-se una de les hortalisses més consumides en tot el món i que acoloreix de vermell molts plats de la nostra gastronomia. Aquest aliment que, actualment, és indispensable en la cuina, té una multitud de virtuts per la nostra salut. Tot seguit, t’animem a descobrir-les.

Per la seva versatilitat, sabor i baix preu el tomàquet és un dels aliments estrella en la cuina. Un comodí culinari que es pot preparar d’una infinitat de maneres diferents. Cru, fregit, cuit, en salsa, en suc o en un gaspatxo, el tomàquet és un aliment nutritiu i refrescant que forma part de la dieta de la gran majoria de nosaltres, i encara més en l’època estival en la que ens trobem.
El benefici d’aquesta senzilla hortalissa en la salut pot ser molt superior al de qualsevol fàrmac. Ja que, fins al moment, cap medicament ha aconseguit tenir tantes propietats terapèutiques com el tomàquet, i es que, per si sol prevé nou tipus diferents de càncer, redueix el risc d’infart i el colesterol, a més de combatre moltes altres malalties.

Existeixen diferents tipus de tomàquet, com ara rodó, benach, cirerol (xerry), en rama, cor de bou, kumato i raff, entre altres, però a grans trets totes les varietat comparteixen les mateixes propietats nutritives: són una important font de potassi, fòsfor i magnesi (minerals totalment necessaris per la nostra activitat quotidiana), ens aporten importants quantitats de vitamines B1, B2, B5, E i sobretot, C i A. A més, a més, el tomàquet quasi bé no conté grasses. Totes aquestes característiques, conjuntament amb el poder diürètic, converteixen el tomàquet en un gran aliat de les dietes. 

Cal tenir en compte, també, que és l’aliment més ric en licopè, un pigment vegetal que atorga al tomàquet el seu característic color vermell i les propietats antioxidants. Els antioxidants són un grup de vitamines, minerals i colorants naturals que protegeixen les cèl·lules del nostre organisme dels efectes perjudicials causats pels radicals lliures que són, en part, els responsables de l’envelliment, de les malalties cardiovasculars i de l’aparició del càncer.

Si s’ha de consumir el tomàquet cru es recomana rentar-lo amb abundant aigua i unes gotes de lleixiu amb la finalitat d’eliminar els gèrmens. A la nevera es poden conservar en bon estat de 6 a 8 dies si es guarden sencers i un màxim de 2 dies en suc o triturat. Durant el temps de conservació, el tomàquet manté la major part de les vitamines gràcies a la seva pell i al seu nivell d’acidesa.



Si cuines a casa, compra des de casa.
  El meu rebost on-line.  © 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada