dijous, 21 de juliol del 2011

L'arròs del delta

L’arròs Molí de Rafelet, és únic, diferent i excepcional, ja que no té conservants afegits, de manera que està envasat al buit per la seva conservació; és un arròs amb un “sabor i gust, a arròs, és a dir, al arròs tradicional i artesà; necessita menys temps de cocció perquè el gra té un major rendiment; i és un arròs de collita pròpia limitada, on a més està garantida la traçabilitat des del cultiu, fins l’elaboració artesana i l’envasat al buit.

Don Rafael Margalef Bertomeu, en l’any 1935-1940 va construir un molí d’arròs de fusta, amb el distintiu “Collita Pròpia”. Els germans Rafael y Teresa Margalef, la tercera generació, han conservat el molí i el mateix procés d’elaboració, per a produir uns arrossos artesans, amb unes propietats culinàries excepcionals. Actualment es l’únic molí artesà al Delta de l’Ebre (Tarragona, Catalunya). El Molí de Rafelet, ha estat guardonat en juliol del 2008, com a “Museu de l’arròs Molí de Rafelet”. El seu objectiu és mantenir els coneixements en el procés d’elaboració de l’arròs, per aconseguir uns arrossos amb un gust i sabor excepcionals.

Els nostres arrossos
L’arròs Moli de Rafelet prové d’arrossars propis de la família i de petits agricultors del Delta de l’ebre (Tarragona), on els supervisem el cultiu i els proporcionem la llavor certificada, de les varietats Bomba, Marisma...

Al març comencem a preparar les terres; a l’abril, les anivellem, les abonem i es predisposen per a la entrada de l’aigua. Una vegada les terres arriben al nivell òptim d’aigua, es sembra la llavor de l’arròs closca i a principis de juny ja s’aprecia el color verd dels camps. A principis d’agost comencen a sortir les espigues d’arròs. Finalment a mitjans de setembre comença la sega.

El secat de l’arròs del Molí de Rafelet, es realitza de forma natural i mitjançant l’escalfor del sol (escampant l’arròs a l’era). L’arròs closca sec arriba al molí, es sotmet a un procés de neteja i descascarat per a obtenir l’arròs integral i la closca d’arròs. A partir d’aquí l’arròs integral, es blanqueja mitjançant els tradicionals “cons d’esmeril”, on l’arròs passa d’arròs integral a blanc.

Finalment, l’arròs Molí de Rafelet s’envasa en saquets de roba que es cusen a mà, i després s’envasen al buit per a la seva conservació. Es un arròs que no porta cap tractament químic per la seva conservació.

Arròs Bomba artesanal: L’arròs Bomba Molí de Rafelet, és un arròs amb una gran capacitat d’absorció de sabors, una gran resistència a l’empastat i el creixement del gra en la cocció es més del doble. Està especialment indicat per a paelles, arrossos secs, caldós o melosos.

Arròs Marisma artesanal: L’arròs Marisma Molí de Rafelet, és un arròs amb unes característiques culinàries excepcionals. Es recomana per arrossos caldós i melosos, arròs amb llet i risottos.

Farina d’arròs: La farina d’arròs Molí de Rafelet, es una farina amb molts avantatges nutritius; la podem fer servir per a fer tempures, arrebossar, espessir brous i fins i tot rebosteria.

 

El museu de l’arròs
En les visites al molí de fusta, Molí de Rafelet, donem a conèixer el cultiu, el procés d’elaboració, l’envasa’t de l’arròs; així com, la seva conservació i les formes de cuinar, les varietats d’arròs Bomba, Marisma, ecològic... els diferents plats típics, com: la paella, arròs a banda, arròs bullit, amanides, rissotos, postres...


 Si cuines a casa, compra des de casa.

  El meu rebost on-line.  © 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada